Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-29@19:53:52 GMT

رویکرد معاونت فرهنگی ارشاد تعامل با انجمن‌ها است

تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۳۰۶۸۴۲

رویکرد معاونت فرهنگی ارشاد تعامل با انجمن‌ها است

دومین جلسه از سلسله نشست‌های معاون امور فرهنگی با تشکل‌ها و انجمن‌های حوزه نشر روز دوشنبه (۱۲ مهرماه) با هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم،‌ به نقل از روابط عمومی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دومین جلسه از سلسله نشست‌های معاون امور فرهنگی با تشکل‌ها و انجمن‌های حوزه نشر روز دوشنبه (12 مهرماه) با هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این نشست عبدالعظیم فریدون، فتح‌اله فروغی، محمدحسین محمدی، محسن طایب و محمدتقی حق‌بین حضور داشتند و با اشاره به تاریخچه شکل‌گیری انجمن ناشران کودک و نوجوان فعالیت‌های این انجمن را در حوزه ترویج، آموزش و برگزاری نشست‌های کودک و نوجوان تشریح کردند.

اعضای هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران کودک و نوجوان در این جلسه درباره لزوم ایجاد وحدت رویه در صدور مجوزهای کتاب، نظام‌مند شدن خرید کتاب از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حل مشکل توزیع کاغذ و حضور در نمایشگاه‌های خارجی نظراتشان را بیان کردند.

بازبینی در روش‌های حمایتی معاونت امور فرهنگی

یاسر احمدوند، معاون امور فرهنگی با تأکید بر ضرورت هدفمند شدن یارانه‌های حوزه نشر گفت: مدل اختصاص یارانه باید از اساس تغییر کند؛ زیرا هدفمند نیست. در حوزه خرید کتاب نیز ضعف‌هایی وجود دارد؛ زیرا فلسفه تشکیل «هیئت انتخاب و خرید کتاب» حمایت از کتاب خوب برای مخاطب متناسب با آن است.

وی ادامه داد: این حمایت‌ها باید تغییر کنند و بازبینی شوند. کتابی باید مورد حمایت قرار گیرد که ارزشمند باشد و مخاطب هم مشتاق خواندن آن باشد. در حال بررسی برای ایجاد مدلی برای این منظور هستیم.

ضرورت آموزش به ناشران

معاون امور فرهنگی ادامه داد: ما وظیفه داریم محتوای پیام را درجه‌بندی کنیم. ما در اداره کتاب باید به سمت کیفیت‌سنجی اثر حرکت کنیم و براساس کیفیت اثر به ناشر رتبه دهیم. در صورتی که رتبه‌بندی ناشران انجام شود، ما می‌توانیم حمایت‌های خود را ساماندهی کنیم و هدفمند سازیم. اگر حمایتی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی از اثری صورت می‌گیرد، باید بر اساس اصول باشد.

وزیر ارشاد: جوادی اصرار به رفتن داشت/ احمدوند: دغدغه‌های اقتصادی و معیشتی کتاب و  ‌نشر را برطرف می‌کنیمیاسر احمدوند معاون فرهنگی وزارت ارشاد شد

یاسر احمدوند با اشاره به ضرورت آموزش ناشران و کمبود آثار منتشر شده در این حوزه گفت: تعداد منابع آموزشی در حوزه نشر انگشت‌شمار است. آموزش به ناشر ضرورت دارد اما باید بدانیم از چه راهی این آموزش را به ناشر بدهیم؛ زیرا غالب ناشران ما احساس نیاز برای آموزش نمی‌کنند. بهترین محیط برای آموزش ناشران انجمن‌ها هستند.

روش‌های کتابخوان کردن کودکان را بلد نیستیم

احمدوند با اشاره به فعالیت‌های ترویجی برای کتابخوانی نیز گفت: برگزاری جشنواره و معرفی و ترویج کتاب‌های برتر از کارهایی است که انجمن‌ها می‌توانند در آن فعال باشند. همه ما انتقاد می‎کنیم که سرانه مطالعه پایین است در صورتی که مهارت‌های کتابخوان کردن دیگران را فرا نمی‌گیریم و آموزش نمی‌دهیم.  در این حوزه اگر طرح‌هایی مطرح شوند می‌توانیم پیگیری و حمایت کنیم و باید تلاش شود این فعالیت‌ها در مجموعه انجمن‌ها و نهادهای غیر‌دولتی صورت گیرد زیرا تجربه نشان داده است دولتی کردن این کارها کارگشا نیست.

مذاکره برای تأ‌مین کاغذ نشر از طریق کارخانه‌های داخلی

معاون امور فرهنگی با اشاره به مشکلات توزیع کاغذ گفت: یکی از دلایلی که حرف‌های متفاوتی از عملکرد اختصاص کاغذ به ناشران به گوش می‎‌رسد، این است که شفاف‌سازی در این حوزه صورت نگرفته است. برای این منظور هر اقدامی باید زیر نظر شورای تشکل‎‌های نشر و با حضور نمایندگان این تشکل‌ها انجام و با حضور اعضای شورا درباره نظام توزیع کاغذ تصمیم‌گیری شود.

وی با اشاره به مذاکره با کارخانه‌‎های تولید کاغذ برای تأمین بخشی از نیازهای داخلی گفت: در حال مذاکره با این کارخانه‌ها برای تولید کاغذ هستیم تا بخشی از نیازهای داخلی را تامین کنند.

در نمایشگاه‎‌های خارجی نباید توریست باشیم

وی همچنین درباره نحوه حضور در نمایشگاه‌های خارج از کشور نیز گفت: برای حضور در عرصه‎‌های بین‎‌المللی باید با برنامه وارد شویم و از این نمایشگاه‎‌ها آورده داشته باشیم. ما در نمایشگاه‌های کتاب خارجی نباید توریست باشیم. تجربه خوبی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وجود دارد و با مشارکت ناشران فعال در این عرصه می‌توانیم موثرتر عمل کنیم.

رویکرد معاونت امور فرهنگی حمایت از انجمن‎‌های فرهنگی است

وی با اشاره به تناسب کار فرهنگی با انجمن‌های فرهنگی حوزه نشر گفت: انجمن‌های فرهنگی عضوی از خانواده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند و این وزارتخانه خانه آنهاست. انجمن‌ها با مشارکت با این وزارتخانه فعالیت‎‌های حوزه نشر را پیش می‌برند و حمایت از انجمن‌ها یکی از رویکردهای این معاونت خواهد بود.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: معاونت فرهنگی وزارت ارشاد معاونت فرهنگی وزارت ارشاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی معاون امور فرهنگی ناشران کودک و نوجوان حوزه نشر انجمن ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۳۰۶۸۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟

افسانه امینی می‌گوید: به نظر من مخاطب شعر کودک عام است، اما مخاطب شعر نوجوان خاص. کتاب‌های شعر کودک از سوی والدین در هر سطح و طبقه‌ای برای سرگرمی و آموزش کودکان خریداری می‌شوند؛ اما شعر نوجوان باید توسط نوجوان علاقه‌مند به شعر خریداری شود. نوجوانی کتاب شعر می‌خرد که خودش اهل شعر و ادبیات باشد. بنابراین شعر نوجوان از سوی ناشران با اقبال مواجه نیست.

به گزارش  ایسنا، در نشست تخصصی «شعر نوجوان از منظر مخاطب و جایگاه امروزی آن»،  افسون امینی با موضوع «شعر نوجوان، سرگردانی میان متن و مخاطب» و حسین تولایی با موضوع «واکاوی جهان در تجربه-سروده‌های نوجوانان» به سخنرانی پرداختند.

افسون امینی شاعر، نویسنده و مدرس دانشگاه علامه طباطبایی در این نشست تخصصی که در محل انجمن نویسندگان کودک و نوجوان برگزار شد، گفت: حرف زدن در مورد شعر نوجوان، بی‌نیاز از صحبت کردن درباره‌ شعر کودک نیست؛ بویژه که منابع ما در حوزه‌ شعر نوجوان بسیار اندک است.

او با اشاره به سیر تاریخی شکل‌گیری شعر نوجوان بیان کرد: شعر کودک برخلاف داستان کودک که به شکل خودجوش مسیر خود را طی کرد، به صورت خودجوش شکل نگرفت. پس از انقلاب مشروطه، نیاز متولیان مدارس و کودکستان‌ها به تولید شعر برای دانش‌آموزان، باعث شکل‌گیری شعر کودک و تولید محتوا در این دوره شد. در این میان، رواج ترانه‌های عامیانه‌ دوره‌ مشروطه و گسترش کار ترجمه تاثیر بسزایی داشتند.

این نویسنده خاطرنشان کرد: در این دوره شعر نوجوان وجود نداشت، چرا که اصولا مفهوم نوجوانی در این دوره هنوز شکل نگرفته بود و مخاطبان به دو گروه بزرگسالان و کودکان تقسیم می‌شدند. گاه شعر برخی از شاعران بزرگسال که از نظر زبانی و محتوایی اشعارشان برای نوجوانان قابل فهم بود، مثل پروین اعتصامی در حوزه‌ شعر نوجوان مورد توجه قرار می‌گرفت.

این پژوهشگر افزود: پیشرفت علم روان‌شناسی و آشنایی با دیدگاه‌های کسانی چون ژان پیاژه و نیز دومین سمینار ملی ادبیات کودک شورای کتاب کودک در سال ۱۳۴۶ که بخش مهمی از آن مختص شعر کودک با سخنرانی عباس یمینی شریف بود، زمینه‌ توجه به شعر نوجوان را فراهم کرد. در دهه‌های ۴۰ و ۵۰ افرادی مثل محمود کیانوش به صورت جدی وارد حوزه‌ شعر کودک و نوجوان شدند. کیانوش تحت تأثیر نظریه‌ رشد پیاژه و ادبیات ترجمه، نخستین شاعری است که به طور جدی سراغ شعر نوجوان رفت و اولین کتاب شعر نوجوان را با عنوان «آفتاب خانه‌ ما» منتشر کرد. نکته‌ قابل توجه در مورد شعر کودک در ایران، پشتوانه‌ پژوهشی آن، قبل از رواج و گسترش آن در بین شاعران کودک است. دو کتاب «نیم قرن در باغ شعر کودکان» از عباس یمینی شریف و «شعر کودک ایران» از محمود کیانوش در زمانی منتشر شدند که شاعران کودک بسیار انگشت‌شمار بودند.


امینی گفت: در دهه‌ ۶۰  به دلیل تحولات سیاسی و اجتماعی‌ای که در جامعه رخ داد، نیاز بود تا آموزش و پرورش و نهادهایی مثل وزارت ارشاد و غیره توجه ویژه‌ای به جمعیت نوجوان داشته باشند؛ نسلی که در آن زمان به لحاظ کمیت، طیف وسیعی از جمعیت کشور را شامل می‌شد. بنابراین به شعر نوجوان توجه بیشتری شد و شاعرانی چون جعفر ابراهیمی، محمدکاظم مزینانی، وحید نیکخواه آزاد، جواد محقق، قیصر امین‌پور، افشین علاء و .‌..پای کار آمدند. این شاعران متناسب با نیاز نوجوان آن روز شعر می‌سرودند؛ اگرچه هنوز اشعار آنان بین شعر نوجوان و شعر کودک یا بزگسال معلق بود.

این مدرس دانشگاه تأکید کرد: از دهه‌ ۷۰ شعر نوجوان رشد و جایگاه خود را پیدا می‌کند. در این دوره کتاب‌های شعر نوجوان از نظر ظاهری هم به ثبات می‌رسند و فونت و قطع آن‌ها برای مخاطب تعریف مشخصی می‌یابد، اگرچه هنوز نوسان‌هایی هست و گاه شعر نوجوانان، با تصاویر و قطع کتاب کودک منتشر می‌شود. از شاعران شاخص شعر نوجوان در این دهه، می‌توان از بیوک ملکی، افسانه شعبان‌نژاد، افشین علاء، عرفان نظرآهاری، شاهین رهنما، آتوسا صالحی و محمدکاظم مزینانی نام برد.

امینی یادآور شد: در دهه‌ ۸۰ تعداد شاعران نوجوان بیشتر و آثار آنان متنوع‌تر شد. ظهور شاعران توانمند در این دهه، کتاب‌های شعر نوجوان را از نظر مضمون، قطع و زبان با تنوع‌ قابل توجهی همراه کرد. در این دوره بسیاری از شاعران شعر کودک نیز، برای محک زدن خود وارد حوزه‌ شعر نوجوان می‌شوند. بیشتر شاعران این دهه موفقند و تا سال‌های بعد هم می‌مانند. از چهره‌های شاخص این دوره علاوه بر شاعران دهه‌ ۷۰، می‌توان از مهدیه نظری، عباس تربن، حسین تولایی، مهدی مردانی، انسیه موسویان، غلامرضا بکتاش، علی باباجانی، کمال شفیعی و ... نام برد.


این شاعر با تاکید بر اینکه این روند در دهه‌ ۹۰ هم ادامه یافت، گفت: با این تفاوت که از اواخر این دهه، این رشد کمرنگ می‌شود و ما با کتاب شعر نوجوان کمتری روبه‌رو هستیم و توجه ناشران به چاپ و کیفیت این نوع ادبی کمتر می‌شود.

افسون امینی در جمع‌بندی صحبت‌هایش گفت: از نظر من مخاطب شعر کودک عام است، اما مخاطب شعر نوجوان خاص. کتاب‌های شعر کودک از سوی والدین در هر سطح و طبقه‌ای برای سرگرمی و آموزش کودکان خریداری می‌شوند؛ اما شعر نوجوان باید توسط نوجوان علاقه‌مند به شعر خریداری شود. نوجوانی کتاب شعر می‌خرد که خودش اهل شعر و ادبیات باشد. بنابراین شعر نوجوان از سوی ناشران با اقبال مواجه نیست. از سوی دیگر، آشنایی ما با شعر نوجوان در سطح جهانی کمرنگ است. تنها تعداد کمی از مترجمان مثل رضی هیرمندی و مهدی مرادی به سراغ ترجمه‌ شعر نوجوان رفته‌اند. در سطح جهانی نیز جوایز ادبیات کودک و نوجوان بیشتر معطوف به آثار کودکانه است تا آثار نوجوان.

در گزارش روابط عمومی انجمن نویسندگان کودک و نوجوان از این نشست آمده است: افسون امینی که ۱۶۰ شعر از ۱۶ شاعر نوجوانان را گردآوری کرده و به چاپ سپرده است، در آغاز سخنرانی خود از محمد هادی محمدی و زهره قائینی به خاطر تالیف مجموعه‌ تاریخ ادبیات کودکان ایران که از منابع ارزشمند مرجع در این حوزه است، سپاسگزاری کرد.

در ادامه‌ این نشست، حسین تولایی شاعر و پژوهشگر با تاکید بر اینکه در دهه‌ ۸۰ شعر نوجوان در اوج خود بود و چهره‌های تازه و جوان در این دوران درخشیدند، تاکید کرد: این روند رو به رشد از نیمه‌ دوم دهه‌ ۹۰ سیر
نزولی به خود گرفت. به گونه‌ای که در سال‌های‌ اخیر، چهره‌های جوان و موفق در این زمینه کمتر دیده می‌شوند و شعر نوجوان هنوز با نام‌های شاعران پیشکسوت و شاعران اواخر دهه‌ ۷۰ و ۸۰ به راه خود ادامه می‌دهد. از نظر این کارشناس، از دلایل مهم این مشکل، کمرنگ‌شدن نشریات تخصصی نوجوانان، تعطیل‌شدن جشنواره‌ مطبوعات کودک و نوجوان و البته افزایش جشنواره‌های مناسبتی است. 


این پژوهشگر ادبی تصریح  کرد: قطعاً یکی از دلایل اوج‌گیری شعر نوجوان در دهه‌ ۸۰ حضور نشریات حرفه‌ای و موفقی مثل سروش نوجوان، آفتابگردان و  نشریه‌ دوچرخه بوده است. این نشریات در آن زمان جریان‌ساز بودند و توانستند حرکتی را در جامعه ایجاد کنند و افرادی مثل آتوسا صالحی، عرفان نظرآهاری، مهدیه نظری، عباسعلی سپاهی یونسی، انسیه موسویان، مهدی مردانی، عباس تربن، مهدی مرادی، فاصل ترکمن، کبری بابایی و ... را به جامعه‌ ادبی تحویل دهند. با تعطیل‌شدن این نشریات، شعر نوجوان هم جایگاه ویژه‌ خودش را کم‌کم در بین ناشران از دست داد و چاپ کتاب شعر نوجوان هم با چالش جدی مواجه شد. در حالی که نشریات کودک و نوجوان بیش از کتاب‌های این رده‌ سنی می‌تواند در علاقه‌مندی این گروه سنی به حوزه‌های فرهنگی موثر باشد.


او با طرح این سوال که چرا شعر نوجوان امروز با مخاطب مواجه نیست؟ گفت: شعر نوجوان در میان نوجوانانی مخاطب دارد که دغدغه‌ شعری داشته باشند؛ یعنی مخاطبان تخصصی. تعداد این افراد به گواه تعداد نوجوانان شاعر عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در سراسر کشور،  دانش‌آموزان شرکت‌کننده در مسابقات سراسری فرهنگی و هنری در رشته‌ شعر وزارتخانه آموزش و پرورش، شاعران نوجوان مرتبط با نشریاتی مثل دوچرخه، افتابگردان و.... کم نیست. مضاف بر اینکه حتی اگر هم این تعداد کم باشد، جامعه موظف است برای آن‌ها خوراک لازم را تهیه کند.


این شاعر سپس به تشریح پژوهش خود در  نشریه‌ دوچرخه در فاصله زمانی ۱۳۹۵ تا پایان ۱۳۹۹ پرداخت و گفت: بر اساس این پژوهش، در ۲۲۶ شماره‌ منتشرشده‌ نشریه‌ دوچرخه، در بازه زمانی یادشده، ۷۱۵ شعر از ۱۶۸ نوجوان شاعر و علاقه‌مند به شعر بر اساس نظریه‌ ارتباطی ربکا نای مورد بررسی قرار گرفت و اشعار نوجوانان  در حوزه ارتباطی به چهار دسته‌ تعامل با خود، تعامل با خدا، تعامل با دیگری و تعامل با محیط تقسیم شدند. بر اساس یافته‌های این پژوهش در فاصله زمانی مذکور بر اساس هسته مرکزی شعر نوجوانان، تعامل با دیگری با ۶۰ درصد فراوانی، بیشترین مضمون شعری نوجوانان را به خود اختصاص می‌داد و پس از آن تعامل با محیط با ۲۳  درصد، تعامل با خود با ۱۴ درصد و  تعامل با خدا با ۳ درصد به ترتیب، بیشترین فراوانی‌ها را دربرمی‌گرفتند.


حسین  تولایی تاکید کرد: در زمینه‌ تعامل با دیگری، عاشقانه‌ها با فراوانی مطلق ۳۹۸ شعر، بیشترین درصد تعامل با دیگری را شامل می‌شدند؛ یعنی چیزی حدود ۵۵ درصد. این در حالی است که پروژه شعر عاشقانه نوجوان که در یکی از موسسات انتشاراتی دنبال می‌شد و بنا بود با همت گروهی از شاعران حوزه نوجوانان منتشر شود، با تغییر مدیریت آن انتشارات متوقف شد و ناشران دیگر هم از چاپ آن استقبال نکردند.


این  پژوهش با عنوان «نشریات کودک و نوجوان به مثابه راهنمایی برای مخاطب شناسی؛ مورد مطالعه نشریه دوچرخه» سال گذشته در گاهنامه‌ نقد کتاب کودک و نوجوان  منتشر شده است.


انسیه موسویان دبیری این نشست دوساعته را بر عهده داشت.
 

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • خلیج فارس یکی از مهم‌ترین حوزه‌های تمدنی ماست/ نسل جوان باید با گذشته پرافتخارمان آشنا شود
  • خسروپناه: شورای فرهنگ عمومی استان‌ها رویکرد مسئله محور داشته باشند
  • وضعیت چاپ و نشر علوم دریایی مطلوب است
  • نشست هم اندیشی انجمن های علمی و کانون های فرهنگی دانشگاه یاسوج
  • مشکلات موسیقی استان‌های فارس و بوشهر بررسی می‌شود
  • تحصیل در دانشگاه آزاد ممسنی با کمترین هزینه/ تعامل با شهرداری نورآباد براساس رویکرد فناوری
  • وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی: می‌خواهیم فیلم با کیفیت درباره «اقبال لاهوری» بسازیم
  • جشنواره‌های گردشگری با رویکرد ملی و بین‌المللی تدوین شود
  • صحبت‌های بی‌سابقه قالیباف درباره ماجرای ارز/ آغاز گشت ارشاد مسئولان توسط رادان
  • چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟